Vaner for livet ejes og drives af mig – Helene Birk – som du ser på billedet lige nedenfor, og som også står bag virksomheden Body for Life, der tilbyder personlig træning og holdtræning på små lukkede hold.

Jeg er uddannet personlig træner, kostvejleder, sundheds-, vægttabs- vane- og overspisningscoach.

Jeg har i en stor del af voksenlivet kæmpet med overvægt og ved hvad det vil sige at gennemgå et større vægttab. Efter mange år med diverse slankekure, kostplaner og slankepiller, der ikke resulterede i andet end en elevatorvægt, der susede op og ned flere gang om året, skulle der andre midler til.

Jeg opsøgte en personlig træner i et af de der forfærdelige fitnesscentre, som mange snakkede så meget om. Misionen var klar – der skulle smides 20 kilo og så var det ud af vagten igen! For det var jo kun mænd på steroider og piger der led af anoreksi, der kom sådan nogle steder… Eller det var i hvert fald dem der var flest af….. troede jeg! Det var godt nok en øjenåbner for mig, at træde ind i centret og se, at de fleste medlemmer faktisk lignede mig!

Jeg var fra start indstillet på, at denne gang skulle tingene gøres anderledes. Det var slut med slanke- og sultekure og ikke flere piller! Jeg fandt ud af, hvor meget jeg rent faktisk kunne med min krop, selv om jeg bar rundt på en del overflødige kilo. Og vigtigst af alt, jeg syntes faktisk, at det var sjovt! Ingen motion havde været sjovt for mig, siden jeg måtte opgive håndbold pga. konstante skader. Jeg havde fundet gnisten igen. Og inden jeg næsten nåede at se mig omkring, tog mit liv en ny drejning, da jeg tilmeldte mig uddannelsen til personlig træner. Jeg ville gerne hjælpe andre til at finde den samme glæde ved at bevæge sig.

Den forestilling jeg havde haft omkring fitnessbranchen viste sig at være helt forkert. Men hvordan skulle jeg have vidst anderledes, når det lige præcis er den type mennesker, man ser i alle reklamer?!

Sundhed og fysisk aktivitet er for ALLE. Men der er stadigvæk en tendens i samfundet til at stigmatisere overvægtige som inaktive mennesker, der ikke laver andet end at ligge på sofaen og spise junkfood og se Netflix.

Denne stigmatisering vil jeg gøre alt hvad jeg kan for at bidrage til at ændre!

Da jeg tog kostvejleder uddannelsen, lærte jeg bl.a at lave kostplaner med fokus på at være dækket ind i forhold til anbefalingerne omkring den daglige fordeling af fedt, protein og kulhydrat. Jeg gik dog hurtigt væk fra at lave kostplaner, da de fleste – lige som jeg selv – har svært ved at leve med at tælle kalorier til hvert måltid og leve efter en plan der fortalte mig hvad der var sundt og usundt. Efter relativt kort tid bliver lysten til alt det “usunde” så stor, at man falder i og spiser der i enorme mængder, for derefter at få skyldfølelse og slå sig selv i hovedet med en hammer og skælde sig selv ud for ikke at have nogen rygrad og NU skal det stoppe! Op på hesten igen – på mandag! … Nu skal det være anderledes! Og så starter man forfra på nøjagtig samme måde som sidst, for det viste sig jo at være en super god løsning med alle de forbud og restriktioner 😉

I forbindelse med mine coaaching uddannelser blev jeg mere og mere bevidst omkring, hvor meget det mentale spiller ind i forhold til vægttabet. Hvor vigtigt det er, at man behandler sig selv ordentligt i stedet for at straffe sig selv.

For at noget bliver en vane – god eller dårlig – kræver det en handling, der bliver gentaget igen og igen og igen og igen. Overvægten er jo for de fleste opstået efter en lang årrække med dårlige vaner, så vil man fx gerne ændre en vane med at sidde i sofaen og spise chokolade, chips, slik eller spise to portioner aftensmad hver dag, så kræver det, at man giver sig selv tid til at ændre de vaner og accepterer, at man måske falder tilbage i et gammelt spor ind imellem. Det betyder ikke, at det hele er gået galt – du kan sagtens hoppe tilbage på det nye spor uden nogen skade er sket.

Der er ikke en “one size fits all” løsning på vægttab. Vi er alle forskellige individer med forskellige gener og udfordringer i hverdagen. Derfor kan vi ikke alle følge den samme plan for at nå vores mål.

Mit mål med Vaner for livet er at danne et stærkt fælleskab for alle, der har fået nok af slankekure, forbud og restriktioner. Folk, der har fået nok af at blive stigmatiseret og set ned på, fordi de ikke lige har fundet den rette vej endnu. Så er du klar til at se fremad og lægge en realistisk plan for dig selv? Vil du se på din historie og tage det med dig, som du kan bruge – og ellers bare lade resten ligge? Vil du holde op med at lytte til pseudovidenskab og selvudnævnte eksperter, der får dig til at få det dårligt med dig selv? Så er Vaner for livet stedet for dig! 🙂

Uddannelser og kurser

Personlig træner uddannelse, 2013

Kostvejleder uddannelse, 2015

Sundheds- og vægttabscoach uddannelse, 2016

Børn og overvægt kursus, 2016

Vanecoach uddannelse v/Morten Elsøe, 2020

Overspisningscoach uddannelse v/Morten Elsøe, 2021